2009. október 20.

Kétnapos ünnep Rétság-Bánkon

Ezévben a karácsony, húsvét és pünkösd mellett a bánki és rétsági evangélikusok egy újabb kétnapos ünnepet jegyezhettek fel a naptárjukba, amit templomünnepnek is nevezhetünk, hiszen mindkét gyülekezet életében az Isten házáról szólt az elmúlt hétvége.
Rétságon a szépen felújított imaház felszentelését ünnepeltük, Bánkon a templom 225. éves évfordulója alkalmából telt meg a templom kicsikkel és nagyokkal, idősekkel és fiatalokkal.

Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere azzal kezdte az imaházban ünnepi köszöntőjét, hogy már látja, amint hamarosan ellátogat hozzá a gyülekezet lelkésze, azzal, hogy "kinőttük ezt az imaházat, mit tegyünk?". Mert múlt szombaton valóban kicsinek bizonyult a megújult ház, zsúfolásig telt az ünneplő gyülekezettel, egy gombostűt is nehéz lett volna elejteni.
Dr. Fabiny Tamás püspök úr megragadó példával kezdte igehirdetését: egy elnéptelenedő faluban, az evangélikus templomhoz vezető kapu "Erős vár a mi Istenünk" feliratáról már leesett az "Erős" szó, de a mondatnak így is van értelme: "Vár a mi Istenünk!" Vár minket a felújított imaházban az istentiszteletekre, a hittanórákra, a baba-mama körre, várja a régi gyülekezeti tagokat, várja az újakat, a Rétságra beköltöző evangélikusokat is, hogy otthonra leljenek nála.
A liturgia szolgálatában részt vett a gyülekezet két korábbi lelkésze is: Lehoczky Endre, aki "megmentette" ezt az épületet az evangélikusok számára, és Németh Zoltán, akinek szolgálati ideje alatt a felújítás elkezdődhetett. A bánki evangélikus kórus éneke gazdagította az ünnepet.
Az úrvacsorát istentisztelet végeztével köszöntők sora vette kezdetét. Kőrösi Antal konferálása mellett, a már említett Mezőfi Zoltán polgármesteren kívül felszólalt az anyagyülekezet felügyelője, Turányi András is. Németh Zoltán a fordítva öltöztetett menyasszonyról beszélt annak kapcsán, hogy a rétsági imaház felújítása, még évekkel ezelőtt a tető megújulásával kezdődött, amikor az imaház a meghívón is szereplő kis tornyocska-fejdíszt kapta. Tóth Ferenc római katolikus plébános a közlekedőedények példáját hozta annak szemléltetésére, hogy az egyik felekezet erősödése bizony a másik felekezet erősödésére is szolgál, így erősíthetik egymást kölcsönösen evangélikusok, katolikusok, reformátusok. A közgyűlésen Glückné Salgai Szivia vezetésével egy kis gyermekkórus szlovák nyelvű gyermekdallal is megörvendeztette a gyülekezetet.
És hogy senki ne távozzon üres kézzel a rétsági imaházból, a meghívott vendégek egy-egy, az imaház körvonalaival díszített kerámiatányért kaptak ajándékba, a gyerekek által készített kerámia-emlékplakettekből pedig az istentisztelet minden résztvevője részesülhetett, hogy valóban életre szóló emlék legyen ez a nap a rétsági evangélikusok életében.
A "sátoros ünnep" kifejezés akkor nyerte el igazi értelmét, amikor az istentiszteletet követően mindenkit az udvaron felállított hatalmas sátorba invitáltak a rétsági testvérek, ahol az ünnep szeretetvendégség része folytatódott.

Nem lehetett azonban reggelig tartó az ünneplés, mert Bánkon 18 órakor kezdetét vette az az orgonakoncert, ami a templom 225 éves évfordulójára kiadott, orgonánk hangját megörökítő CD bemutató hangversenye volt.  Az orgonát Németh Csaba orgonaművész szólaltatta meg, trombitán Komlóssy Gábor trombitaművész  játszott. A koncerten Németh Zoltán szolgált rövid igemagyarázattal a hozzánk lehajló, minket a zene hangjai által is átölelő Istenről.

A kétnapos ünnep második napján a bánki templomban folytatódott az ünnepségsorozat. 11 órakor a harang kondulására bánki népviseletbe öltözött lányok vezették a templomba bevonuló presbiterek és lelkészek sorát. A liturgiában az ősök nyelvén, szlovákul hangzott a zsoltár, a Miatyánk, és az Ároni áldás, Gulácsiné Fabulya Hildának, a szlovák szolgálat lelkészének köszönhetően. Dr. Fabiny Tamás Püspök Úr a reménységről beszélt igehirdetésében, a ünnep meghívóján is olvasható igevers alapján: " A reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk: mert hű az, aki ígéretet tett." (Zsid 10,23b). Az istentisztelet keretein belül az énekkar is "szót kapott", hogy a szívet melengető dallamok segítségével Isten szeretete még közelebb kerülhessen az emberi szívhez.
Az úrvacsorás istentiszteletet Bánkon is közgyűlés követte, ahol kedves szavakkal köszöntötte a gyülekezetet Benczúr László, az Északi Egyházkerület felügyelője, Szabó András, a Nógrádi Egyházmegye esperese,  és Gulácsiné Fabulya Hilda, aki szlovák nyelven szólt a ünneplő egybegyűltekhez.
A presbiterek nevében Petyánszky Pál  mondott néhány szívhez szóló mondatot.
"Világi" részről Balla Mihály országgyűlési képviselő, és Ivanics András, a község polgármestere szólalt fel, majd a köszöntőket a felügyelő, Turányi András imádságba foglalt gondolatai zárták.
A meghívottak itt sem távozhattak üres kézzel: Püspök Úr egy bánki népviseletbe öltöztetett babát kapott, amelyhez egy vitrin is járt, hogy a baba méltó módon lehessen éke otthonának. És aki Bánkon jár, az a jó, falusi szilvapálikából is kell, hogy kapjon kóstolót, úgyhogy az orgona CD mellett egy-egy üveggel ebből is járt minden vendégnek.
Az istentisztelet a napok óta szorgoskodó, és szinte erőn felüli munkával, példátlan összefogással dolgozó asszonyoknak köszönhetően a polgármesteri hivatal nagytermében, szeretetvendégséggel folytatódott, ahol roskadásig telt asztalok mellett találkozhattak, beszélgethettek gyülekezeti tagok, lelkészek, vendégek; és gondolhattak hálával és örömmel az elmúlt évekre-évtizedekre, és reménységgel a jövőre.

Az evangelikus.hu így tudósít a rétsági és a bánki ünnepről.
A retsag.net tudósítása az imaház felszenteléséről itt olvasható.